keskiviikko 30. tammikuuta 2013

SÄÄTÖJÄ LASTEN ARKEEN

No niin, siinä kuvasarjassa sai lelut kyytiä, kuvat tosin ei oo ihan oikeassa järkässä.

Kirjataan muistiin semmoinen, että alkaa olla vauvan rytmit hyvällä mallilla. Johan se on aikakin päästä eroon iltayön valvomisista kun ikää on jo 10 kk. Tähän asti siis unet 23-07 ja päikkärit esim 2 x 20 min (vähemmän unta vrk:ssa kuin 3-vuotiaalla). Nyt voi olla esim. näin yö 21-07 ja päikkärit 9-11 ja 14-15. Huippua. 

Vauvan nukkumisen lisääntyminen näkyy kaikkessa. Oon niin tottunu jo siihen että mitään ei kannata jättää iltaan. Ja omat vapaat hetketkin kannattaa yrittää järjestää päiväsaikaan, illalla ei enää onnistu. Silloin kun on yrittäny päivän paahtaa, lakisääteiset kahvitauotkin skipaten, niin iltaa kohti pinna kyllä kiristyy. Ja n i i i i i n monta kertaa on mennyt turhautuneena nukkumaan, että ei tullu valmista mistään, en saanut hetken rauhaa tänään, päässä surisee ja kaikki vaatii jotain. Ja ei kun huomenna taas kaikki alusta. Kun usemman lapsen kanssa ei välttämättä voi enää toteuttaa neuvolan ohjetta: "nuku silloin kun vauvakin nukkuu" (jos se nyt ylipäätään nukkuu - sekään ei ole itsestään selvää) niin on tehtävä muita järjestelyjä. Levosta ja tauosta on kuitenkin syytä huolehtia! Vauva-arkea pyörittävät muistakaa. Pitää kerätä voimia että jaksaa illan ja mahdollisesti yönkin. Mutta siis täällä alkaa siltä osin helpottamaan. Voi alkaa ajatella näitä iltojakin pikkuhiljaa uusiksi.

Tulipa nyt sivujuonteena mieleen että anopin kanssa on pohdittu, että siksi niin monet äidit tekee käsitöitä (tai on perinteisesti tehny), kun joskus on niin kiva saada jotain näkyvääkin aikaiseksi. Toiset taas sietää paremmin sitä, että joka päivä on edessä samat hommat ja "näkyvää" ja "uutta" on lähinnä se että lapset kasvaa ja (omat?) vaatteet kutistuu =D

Eli siis vauvan rytmit on täällä säädetty kohilleen. Yöllä tosin tankataan (en edes oo laskenu montako kertaa ja kuinka usein..) 

Entäs nuo isommat sitten. Tällaisia systeemejä on kokeiltu ja kehitellään eteenpäin:

1 HELMIPURKKI
Suoraan kopsittu koululaisen luokasta. Siis yksinkertaisesti kerätään helmiä purkkiin. Yksi purkki ja sen täyttyessä on jokin palkinto (esim. elokuva-ilta). Helmiä saa siitä jos joku on hienosti toiminut jossain tilanteessa, iltatoimet tai aamutoimet on menny sujuvasti. Voidaan sopia etukäteen esim. juhliin mennessä että voitaisko nyt hymyillä ja tervehtiä reippaasti tms. Tällaisissa tilanteissa lahjonta on muutenkin sallittua! Ihan oikeasti. Ujoille lapsille on hankittava onnistumisen kokemuksia (postiiviset mielleyhtymät, itsensä voittaminen jne). Nopeasti oppivat itsekin keksimään tilanteita, "voitaisko tästä saada helmet purkkiin". Meillä oli lapsena tarra-taulukko, varmaan tuttu ilmestys muuallakin. Muistaakseni saatiin tarroja huoneen siivouksesta.

2 KOTITYÖTUOKIO
Meillä on kortit, joissa erilaisia kotitöitä. Leväytetään kortit pöydälle, katsotaan mitä niistä otetaan ja sitten "aika alkaa". Jokainen ottaa jonku homman ja kun tulee valmista, niin käy kääntämässä kortin väärinpäin ja ottaa seuraavan. jne. Kokonaisaika ei kannata olla kovin pitkä (n.15 min) ettei innostus ja tahti lopahda. Oma rooli on avustaa ja esivalmistella (esim. pestä pyykit valmiiksi, jotta joku voi käsitellä niitä eteenpäin). Korteissa on mm. seuraavia hommia (lasten kanssa on sovittu mitä ne milloinkin tarkoittavat, ettei ole liian vaativaa): Iltapala, tiskit, pyykit (kuivumaan), lelujen kerääminen, pölyjen pyyhkiminen, imurointi. (Pölyjen pyyhkimisen osaa vaikka 1-v. Kun laittaa sen rätin kanssa hillumaan, niin se ei saa enempää tuhoa aikaan. Innokkain imuroija on ollu meillä jo ainakin vuoden päivät tuo 3-vee. Lopputuloksella ei ole juurikaan väliä, koska joka päivä joutuu kuitenkin imuroida uudestaan. Kannattaa harkita minkä verran parsii tekemisiä lasten nähden. "Auttaa" toki voi tarvittaessa =)

3 Sitten kun kotityötuokion kautta on harjoiteltu erilaisia hommia. Niin voidaan yhdistää nämä kaksi edellistä. Silloin tehtävä on seuraavanlainen: Saa keksiä itse mitä hommia haluaa, ja jokaisesta saa helmen purkkiin. Tämä oli aika menestys. Mielikuvitusta noilla ei ainakaan puutu. Suuri vaikutus tuolla kun saa ITSE keksiä. Oli muuten viimeksi joka nurkka ja kenkä järkässä.

4 Oman huoneen ja muiden leikkien siivoukseen voisi soveltaa edellisiä, mutta meillä on ajauduttu eniten käyttämään sellaista palkintosysteemiä, että äiti tekee esim. perjantaina jonku herkkuiltapalan tai välipalan ja tytöt sillä aikaa järkkäävät huoneensa. TAI nyt osaavat jo porukalla leipoakin, niin saavat herkkuiltapalansa leipoa itse (siinä on vielä enemmän palkintoa) ja itse käyn sillä välin imuroimassa huoneet. Paljon kehittelyä vaatii vielä tuo omien huoneiden siivous. Ja niin pitkällä ei olla, että ois omaa huonetta joku imuroinu itse.

Oikeasti lapset tekis vaikka ja mitä, jos vaan antais ja ois itse enemmän 100% läsnä ja auttamassa ja mahdollistamassa.

Edelleenkään ei oo mitään näppärää systeemiä tuossa puhtaiden pyykkien paikoilleen saamisessa. Ainut mikä on toiminu tähän mennessä: joku ilta viikosta (iltatoimien yhteydessä yläkerrassa) koko perheellä laitetaan pyykkejä paikoilleen. Mutta se vaatii kaks aikuista, muuten homma leviää käsiin. Ihan hauskaa on ollu. Tytöt keksi jopa vauvalle roolin. Lastasivat pikkuisen päälle kasan paitoja ja pistivat vauvan ryömimään huoneesta toiseen pyykit selän päällä.


5 kommenttia:

 1. Ihana blogi, arvasinhan! Kiitos kun kerroit, niin kiva lueskella, oppiakin. Semmoinen ajatus tuli tästä postauksesta, et kumpi sulla oli mielessä lasten säätöjä kirjatessa ensisijaisesti; kasvatusnäkökulma vai se oman arjen 'selkeytyminen'? :)
  -s

  VastaaPoista
 2. Kiitos S, Ihana kun tulit!

  Oo hyvä kysymys!!! Kyllä se on tuo kasvatusnäkökulma - ehdottomasti. Jos haluaisin selkeyttä, niin hus pois jaloista kun äiti siivoaa =D. Mutta oon kyllä tullu siihen tulokseen, että vaikkei lapset oppiskaan juuri mitään tekemään, niin jos ne saa elämyksiä siivostusta kodista, niin sekin auttaa niitä pyrkimään samaan sitten omassa huushollissa. Aika vahvoja on kodin mallit.

  VastaaPoista
 3. Huomenna oiskin tammikuun projektien loppukiri. Ja varmaan niistä joku raportti täytyy vääntää ja alkaa suunnitella helmikuuta. Nyt on käyty myös kurssilla viisastumassa. Saapi nähä mitä siitä tulee. Ompeluhuoneesta täytyy ainakin ottaa ennen- ja jälkeen-kuvat. Sen verran katastrofaalinen siivo siellä on..

  VastaaPoista
 4. Tosi hyviä vinkkejä!

  Meillä puhtaat pyykit menevät kaappeihin ihan sillä, kun TYKKÄÄN niitä viedä:D Narulta viikkaan suoraan henk.koht. pinoihin ja jos en heti kerkeä viedä kaappeihin, vien "sinne päin" ikkunalaudalle tms. ja nostan kaappiin seuraavalla kerralla kun menen ohi. Mutta pyykkäys ja vaatteiden järkkäys onkin ehkä mun lempparihomma... Suunnitelmassani on ollut laittaa kaikille omat korit, jotka saisivat itse kiikuttaa omiin kaappeihinsa. Mutta... menettäisin siinä sen ilon, mikä on laskostaa ihania rättejä värijärkkään ja pohtia samalla, mikä sopis minkäki kans:D

  VastaaPoista